Λουκάς Θ. Αποστολίδης

  • Νομικό Βιογραφικό

    Ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο Εργασιακών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Nanterre Paris-X. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια σχετικά με τις μορφές των Λαϊκών Κινημάτων στην Ecole Pratique στη Γαλλία

    Οι μεταπτυχιακές σπουδές του Λ. Αποστολίδη στο Παρίσι σε θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά συνέβαλαν στην εξειδίκευση του γραφείου στα ζητήματα αυτά. Από το 1982 – 1989 διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε., σε μια έντονη περίοδο εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Ως εμπνευστής και εμψυχωτής του Κέντρου Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΓΣΕΕ που μετεξελίχθηκε στο σημερινό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ο Λουκάς Αποστολίδης ήταν θεμελιωτής της εργατικής και συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και παρευρέθηκε σε εκατοντάδες δίκες για εργασιακά, ασφαλιστικά και διοικητικά θέματα εργαζομένων. Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για κοινωνικά – εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και τα δικαιώματα του πολίτη.

    Ως υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης της Γ.Σ.Ε.Ε., από το 1982 μέχρι το 1989, οπότε και εκλέχθηκε βουλευτής, διοργάνωσε πολλά διεθνή συνέδρια, με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Το 1989, το ΚΕΜΕΤΕ μετεξελίχθηκε στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ. Σήμερα, το κέντρο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας. Ο Λουκάς Αποστολίδης μέσα από τα βιβλία του, τα άρθρα του και τις ομιλίες του είχε προτείνει προς τα κεντρικά συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) και στους συνεταιρισμούς (ΠΑΣΕΓΕΣ) και τους επιστημονικούς συλλόγους ΔΣΑ ΤΕΕ κ.α. να ιδρύσουν από κοινού ένα Ινστιτούτο Εργασίας, μια Ακαδημία Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημόνων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, με περιφερειακά τμήματα για την επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού (αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμός, συνεταιρισμοί), καθώς και να οργανώσουν, να προωθήσουν την επιστημονική έρευνα στα μεγάλα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης, των κοινωνικών προβλημάτων, των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων κ.α.

    Καθ’ όλη την περίοδο αναστολής του επαγγέλματος εξαιτίας των ιδιοτήτων του ως αντιπροέδρου της Βουλής και Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας (1996 – 2003) το γραφείο του συνέχιζε να λειτουργεί με τους συνεργάτες. Το 2005 – 2007 συνέβαλε στην ίδρυση της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.). Το πανηγυρικό 1ο Συνέδριο της ΑΓΣΣΕ έγινε με την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Έχει προτείνει και αγωνίζεται για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΚΕΜΕΚΑ), στο χώρο των επιστημόνων, των ελευθερο-επαγγελματιών και των αγροτών, ούτως ώστε να συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών ζητημάτων καθώς και στην ενημέρωση και πληροφόρηση του κάθε πολίτη για τα ασφαλιστικά και κοινωνικά προβλήματα που τον απασχολούν.

    Είναι νομικός σύμβουλος σε πολλά εργατικά σωματεία – συνδικάτα και επαγγελματικές οργανώσεις.

    Υπήρξε ο πρώτος και ακόμα μοναδικός Δικηγόρος στην Ελλάδα που προσέφυγε στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη κατά των ρυθμίσεων του πρώτου Μνημονίου. Οι επτά αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά από προσφυγές εθνικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις οποίες υπερασπίσθηκε ο Λουκάς Αποστολίδης (65/2011, 66/2011 και 76-80/2011) της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στο Στρασβούργο, έβαλαν φραγμό στη μνημονιακή καταιγίδα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς.

    Η Δικηγορική Εταιρεία «Λουκάς Θ. Αποστολίδης και Συνεργάτες» ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και της κανονικότητας στη χώρα μας, καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο που διανύουμε. Περαιτέρω, εξειδικεύεται με πολύχρονη εμπειρία στο διοικητικό – φορολογικό και εταιρικό δίκαιο, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στο Επιμελητηριακό κόσμο, στον τραπεζικό χώρο αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με την ελεγκτική εταιρεία «ΣΟΛ Α.Ε.» και τη Forin για τα μεγάλα ζητήματα των κόκκινων δανείων, του πτωχευτικού κώδικα αλλά και για ζητήματα που άπτονται του φορολογικού δικαίου.

    Ως επικεφαλής του Δικηγορικού Γραφείου «Λουκάς Θ. Αποστολίδης & Συνεργάτες», από το 1976, και στη συνέχεια της Δικηγορικής Εταιρείας «Λουκάς Θ. Αποστολίδης & Συνεργάτες», έτος ίδρυσης 2011, εξακολουθεί, έως και σήμερα, να υπηρετεί τη μαχόμενη δικηγορία.

  • Πολιτικό Βιογραφικό

    Ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης γεννήθηκε το 1951 στην Αγία Άννα Βοιωτίας.

    Εκλέχθηκε Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το Νοέμβριο 1989 και έκτοτε εξελέγη Βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το έτος 2004. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από το 1996 μέχρι το 2000 καθώς και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ελέγχου του Ισολογισμού-Απολογισμού των οικονομικών των Κομμάτων (Επιτροπή του «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού).

    Επί της Προεδρίας του στην Επιτροπή, θεσμοθετήθηκε η διενέργεια του ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, καθώς επίσης, προτάθηκε στην Επιτροπή να συμμετέχουν και δικαστικοί, οι οποίοι κατά τον πλέον αντικειμενικό τρόπο θα εγγυούντο τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών. Προτάθηκε επίσης από τον ίδιο να είναι διαρκώς αναρτημένα στο διαδίκτυο η περιουσιακή κατάσταση και η εκάστοτε μεταβολή αυτής, του Πολιτικού Προσωπικού της Βουλής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περίπτωση δε μη δηλωθείσης περιουσίας, ο Βουλευτής να εκπίπτει από το αξίωμα και να δημεύεται το μη δηλωθέν περιουσιακό στοιχείο.

    Περαιτέρω, κατά την κρίσιμη περίοδο ενοποίησης της Ε.Ε και της δημιουργίας της Ευρωζώνης συμμετείχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε όλες τις διακοινοβουλευτικές διαδικασίες που διοργανώθηκαν στα κράτη μέλη, κάνοντας καίριες και σημαντικές παρεμβάσεις. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων αυτών, ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών για την Ομοσπονδιακή Ένωση και η ενίσχυση της δημοκρατικής και κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε. Ως προς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πίστευε ακράδαντα ότι αποτελούσε το ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε ό,τι αφορά το νομοπαραγωγικό έργο, συμμετείχε στις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος και επικέντρωσε τις παρεμβάσεις του για τη βελτίωση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δικαίου.

    Από το 2001 μέχρι το 2003 διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Έριξε το βάρος στην αναδιοργάνωση του ανθρώπινου, ένστολου δυναμικού και ήταν θερμός υποστηρικτής ενός ευέλικτου και καλά εκπαιδευμένου επαγγελματικού στρατού με μείωση της θητείας στους έξι μήνες. Επί των ημερών του η διακλαδικότητα πήρε σάρκα και οστά. Ήταν θερμός υποστηρικτής της αξιοκρατίας και όχι της ευνοιοκρατίας και της κομματοκρατίας.

    Προσπάθησε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να προωθήσει την ιδέα τη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ιδέες οι οποίες δυστυχώς ακόμη και σήμερα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της Ένωσης. Το 2007 πολιτεύθηκε στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών και από το 2009 έπαυσε να πολιτεύεται. Ενδιαφέρεται όμως έντονα ως ενεργός πολίτης για τα κοινά, τα κοινωνικά θέματα και τις εξελίξεις στον τόπο και την Ευρώπη. Αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και της κοινής δράσης της κεντροαριστεράς.

    Στην Ελλάδα της κρίσης, ως μαχόμενος νομικός, αλλά και πολιτικός αγωνίζεται για τη διασφάλιση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πεποίθησή του ότι Δημοκρατία χωρίς κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπερασπίσθηκε σθεναρά γι’ αυτό μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις δίκες του 1ου , 2ου και 3ου Μνημονίου. Προσέφυγε στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στο Στρασβούργο. Οι επτά αποφάσεις (65/2011, 66/2011, και 76-80/2011), της Επιτροπής ομόφωνα καταδικάσθηκε η Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι οι μνημονιακές ρυθμίσεις παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Παράλληλα ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης, συμμετέχει στην πρωτοβουλία ενός εκτεταμένου δικτύου νομικών (καθηγητών, δικηγόρων κ.α.) στην Ευρώπη, οι οποίοι από κοινού μάχονται για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Οικονομικού Ταχυδρομείου, συγκαταλέγεται στη δεκάδα των πολυγραφέστερων πολιτικών. Έχει εκδώσει πολλά συνδικαλιστικά, εργατικά και νομικά βιβλία. Ενδεικτικά: «Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα 1967-1974», «Το Δίλημμα», «Ο χαμένος θησαυρός», «Οι τρύπες», «Το χταπόδι», «Συνδικαλιστική Εκπαίδευση και Ινστιτούτα Εργασίας», «Συνδικάτα και Σοσιαλισιστικός Μετασχηματισμός», «Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Επιμόρφωση, Απασχόληση», «Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο», «Εργατικοί Αγώνες- Νέο Κοινωνικό Σχέδιο», «Κεντροαριστερά και Κοινωνική Ευρώπη», «Η περιφέρεια σε τροχιά Ανάπτυξης», «Εθελοντικό Κίνημα και Κοινωνία Πολιτών», «Αμφικτιονία των Στερεοελλαδιτών», «Ο Εκσυγχρονισμός “πέθανε”, ζήτω ο εκσυγχρονισμός», «Ο Νέος Συνδικαλισμός στην Κοινωνία της Γνώσης», «Κοινωνία της Γνώσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη», «Ασφαλιστικό Δίκαιο ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58/3.4.2008) θέσεις κομμάτων και φορέων», «Η Έννομη Τάξη του Μνημονίου», «Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης στην Ελλάδα της κρίσης», «Ιδεολογία, Δίκαιο και Πολιτική» κ.α.

  • Βιβλία

    Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης στην Ελλάδα της Κρίσης - 2014

    Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης στην Ελλάδα της Κρίσης - 2014

    «Τίποτα όμως δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να υποτάσσεις τις αποφάσεις νομοθετικής και νομικής τάξης στο συμφέρον και την αλαζονεία των δανειστών. Οι δανειστές βλέπουν τα πράγματα μονάχα από την οικονομική άποψη. Θέλουν μια κοινωνία υποταγμένη στους κανόνες της οικονομίας. Επιβάλλουν ένα νέο τρόπο ζωής με εργαζομένους και πολίτες χωρίς δικαιώματα..» «Σήμερα στον οδυνηρό οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει και ταλανίζει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη νότια Ευρώπη , οι πολίτες δεν πρέπει να καθησυχάζουν να απομονώνονται και να μονάζουν. Σήμερα πρέπει να δώσουμε ελπίδα σε κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα στη νέα γενιά ότι μπορεί με τις ικανότητες της να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, ενάντια στη λογική του κέρδους και της οικονομίας. Έναν κόσμο με ανθρώπινα δικαιώματα , όπου το κράτος θα φροντίζει να μειώνει τις ανισότητες και θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια στους μισθωτούς και τους πολίτες.

    Ο θαμμένος θησαυρός - 2012

    Ο θαμμένος θησαυρός - 2012

    Ο θαμμένος θησαυρός – Διηγήματα
    Ο συγγραφέας, με τη συλλογή διηγημάτων του που φέρει τον τίτλο «Ο θαμμένος θησαυρός», προσεγγίζει και ρίχνει φώς, με διεισδυτικό τρόπο, σε δύο ενότητες θεμάτων:Η πρώτη, πραγματεύεται της ιστορική παθογένεια – κατάρα της φυλής μας το διχασμό και το αντίδοτο του – γιατί η ιστορική διαδρομή του λαού μας, αποδεικνύει πως υπάρχει και οι άνθρωποί του οφείλουν να φέρουν στο φως: το «θαμμένο θησαυρό».Η δεύτερη ασχολείται με τη γη μας, τη δική μας Ελλάδα, που ταξιδεύει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και την ειρήνη, το πολυτιμότερο αγαθό για την ευηνερία των λαών.

    Η Έννομη Τάξη του Μνημονίου - 2011

    Η Έννομη Τάξη του Μνημονίου - 2011

    «Το μεγάλο ρήγμα στην κοινωνία μας σήμερα εντοπίζεται ανάμεσα σε απασχολούμενους και ανέργους. Σε αυτό το πεδίο δοκιμάζονται οι ικανότητες των κυβερνώντων, των επαγγελματικών ενώσεων και των συνδικάτων να προτείνουν και να βρουν διεξόδους μέσα από την ανάπτυξη και την απασχόληση».
    Ασφαλιστικό Δίκαιο - 2008

    Ασφαλιστικό Δίκαιο - 2008

    “Η αποκατάσταση και η πρόληψη από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κινδύνους είναι οι δύο λέξεις-κλειδιά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πολιτικές της κοινωνικής ασφάλισης”
    Κοινωνία της Γνώσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη - 2007

    Κοινωνία της Γνώσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη - 2007

    “Η παιδεία και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η γνώση και η πληροφόρηση αποτελούν τα σύγχρονα κλειδιά για να σχεδιάσουμε και να κατακτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον”.“Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ανάγκες του τόπου”. “Η διαδικτύωση και συνεργασία Πανεπιστημίου, Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών, είναι τα σύγχρονα εργαλεία, μέσα, φορείς, υποκείμενα που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της περιφέρειας τόσο στο αστικό όσο και στο αγροτικό περιβάλλον.”
    Συνταξιούχοι και ασφαλιστική

    Συνταξιούχοι και ασφαλιστική "μεταρρύθμιση" - 2006

    «Στη χώρα μας με τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα οι συνταξιούχοι , π.χ. του Ο.Γ.Α. και οι χαμηλό-συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. και των άλλων ταμείων , δεν μπορούν να αρκούνται κάθε φορά σε προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων ή της εκάστοτε κυβέρνησης για τα φιλοδωρήματα αυξήσεων του ΕΚΑΣ. Δεν μπορούν να είναι σιωπηροί , αμήχανοι και αδρανείς θεατές για τα θέματα που τους απασχολούν. Γι αυτό η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. στοχεύει στη διεκδίκηση και καθιέρωση ενός οργανωμένου – θεσμικού διαλόγου με την πολιτεία , τα κόμματα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.Διεκδικεί να έχουν οι συνταξιούχοι συμμετοχή στις εξελίξεις».
    Αμφικτιονία των Στερεοελλαδιτών - 2003

    Αμφικτιονία των Στερεοελλαδιτών - 2003

    “Η υφιστάμενη κατάσταση στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός για την επόμενη δεκαετία σηματοδοτούν θετικές εξελίξεις. Η έκβαση των πραγμάτων εξαρτάται όμως, και από εμάς, τους ενεργούς πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, τους σύγχρονους Αμφικτίονες. Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε τη νέα δεκαετία της Περιφέρειας μας στην αυγή του 21ου αιώνα. Οι στρατηγικές ανάπτυξης που θα επιλέξουμε και θα υιοθετήσουμε, πέρα από την όποια ιδεολογικοπολιτική φόρτιση, θα έχουν στο επίκεντρο την Ευημερία του Πολίτη, το ζωντάνεμα της Υπαίθρου και της Πόλης, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών παραγωγικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας μας.”
    Η Περιφέρεια σε Τροχιά Ανάπτυξης - 2000

    Η Περιφέρεια σε Τροχιά Ανάπτυξης - 2000

    Σκέφθηκα να γράψω αυτή τη μελέτη για να αναδείξω τα δίκαια της Περιφέρειας.Να προβάλω τα μεγάλα αναπτυξιακά περιθώρια.Να διεκδικήσω ως εκπρόσωπος μιας δυναμικής Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας μια καλύτερξ Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτιστική αναγνώριση.Να αγγίξω συνειδήσεις και οράματα. Να ενεργοποιήσω δράσεις και πρωτοβουλίες. Να συμβάλω στη διαμόρφωση συνείδησης περιφερειακής. Τα βιώματα μας στην Ύπαιθρο έχουν σημαδέψει την ψυχή μας. Το όραμα της Ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι για μένα ο οδηγός της καθημερινής πολιτικής μου δράσης. Εμείς θα προσδιορίσουμε την εικόνα της Υπαίθρου για το πως θα’μαι σε δέκα, είκοσι, πενήντα χρόνια…
    Η Αριστερά, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Ευρώπη - 1998

    Η Αριστερά, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Ευρώπη - 1998

    1998
    Εργατικοί αγώνες – Νέο κοινωνικό σχέδιο - 1996

    Εργατικοί αγώνες – Νέο κοινωνικό σχέδιο - 1996

    Εργατικοί αγώνες – Νέο κοινωνικό σχέδιο. 1996
    Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο - 1989

    Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο - 1989

    Σύγχρονα προβλήματα του εργατικού κινήματος.Πρόλογος: Τα οράματα για την δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας που θα ονομάζεται σοσιαλιστική, είναι ανάγκη να παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Τα σοσιαλιστικά οράματα δεν διατηρούνται ζωντανά με τις προσωπικές ονειροπολήσεις και τις βυζαντινολογικές οριοθετήσεις, αλλά με την επίπονη καθημερινή δράση.
    ΓΣΕΕ – Πρακτικά - 1987

    ΓΣΕΕ – Πρακτικά - 1987

    ΓΣΕΕ – Πρακτικά – Αθήνα 1987
    Συνδικάτα και Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός - 1985

    Συνδικάτα και Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός - 1985

    Σύγχρονα προβλήματα του εργατικού κινήματος. Συνδικάτα και Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός.1985
    ΚΕΜΕΤΕ – Α' Συνδικαλιστικό Σεμινάριο - 1984

    ΚΕΜΕΤΕ – Α' Συνδικαλιστικό Σεμινάριο - 1984

    ΚΕΜΕΤΕ – Α' Συνδικαλιστικό Σεμινάριο – Αθήνα 1984
    Συνδικαλιστική Eκπέδευση και Ινστιτούτα Εργασίας - 1981

    Συνδικαλιστική Eκπέδευση και Ινστιτούτα Εργασίας - 1981

    Συνδικαλιστική Eκπέδευση και Ινστιτούτα Εργασίας (Ευρώπη-Ελλάδα). Συνδικάτα: Οργάνωση και λειτουργεία, Ιδεολογία, Στρατηγική και τακτική, Σχέσεις Συνδικάτου-Κόμματος και Κράτους.1981
    Το Δίλημμα - 1977

    Το Δίλημμα - 1977

    Θεατρικοί Διάλογοι “Το Δίλημμα”1977
    Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα - 1974

    Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα - 1974

    Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα – 1967-1974

Λοιποί Σύνδεσμοι