• Bginternal

    Δημοσιεύσεις

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Στο ελληνικό δίκαιο υπάρχει πληθώρα νομοθετημάτων σχετικά με την προστασία της μητρότητας, που επιτρέπουν στην έγκυο εργαζόμενη να συνδυάσει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, χωρίς να στερηθεί τίποτα από τα δύο.  Ο νομοθέτης υιοθέτησε ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των εγκύων εργαζομένων, οι οποίες συνοπτικά είναι οι κάτωθι: 

Α) Απαγόρευση απόλυσης

Κατά το άρθρο 36 παρ.1 του ν.3996/11 ορίζεται ότι: «1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη».

Επομένως, γίνεται φανερό ότι η απόλυση της εγκύου λόγω εγκυμοσύνης είναι απολύτως άκυρη!

Β) Άδεια τοκετού και άδεια φροντίδας τέκνου

Ειδικές άδειες προβλέπονται για τις έγκυες εργαζόμενες που απασχολούνται σε οποιονδήποτε εργοδότη όλης της χώρας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ειδικότερα δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων (άρθρο 7 της από 23.05.2000 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), ήτοι 8 βδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημέρα τοκετού (άδεια τοκετού) και 9 εβδομάδες περίπου μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας).

Επίσης, για τον θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες για την ανατροφή του παιδιού, σύμφωνα με το άρθρο 6 της από 15.04.2002 και 24.05.2004 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), οι μητέρες δικαιούνται είτε μείωση ωραρίου κατά μιας ώρας κάθε ημέρα, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αναχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα για χρονικό διάστημα 2,5 ετών από τη λήξη της λοχείας. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι εργαζόμενες με το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας.

Γ) Ειδική εξάμηνη άδεια

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 142 του ασφαλιστικού Ν. 3655/08, όπως έχει ερμηνευθή με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν. 3996/11, καθιερώθηκε ως «ειδική παροχή προστασίας μητρότητος» το δικαίωμα της τεκούσης γυναίκας, ασφαλισμένης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργαζομένης με σχέση εργασίας ωρισμένου ή αορίστου χρόνου, να ζητήσει και να λάβει από τον εργοδότη της «ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξη μηνών». Η άδεια χορηγείται μετά την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή και της τυχόν χορηγηθείσης ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας.

Δ. Γονική άδεια

Για την γονική άδεια ανατροφής, την οποία δικαιούνται όλοι οι γονείς στο χρονικό διάστημα από την λήξη της αδείας μητρότητας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 6 έτη, διαρκεί δε 4 τουλάχιστον μήνες για κάθε γονέα και είναι άδεια άνευ αποδοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γραφείο μας.

 

Η Δικηγόρος

Σταμούλη Αθ. Ελένη

Λοιποί Σύνδεσμοι