• Bginternal

    Δημοσιεύσεις

Συνταξιούχοι: διαπιστώσεις, προοπτικές, προτάσεις



Το συνταξιοδοτικό κίνημα αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες κοινωνικές ομάδες. Στα 2.200.000 περίπου, είναι οργανωμένοι περίπου 350.000. Στο δημόσιο 200.000 και πάνω από 150.000 σε οργανώσεις της ΑΓΣΣΕ και σε άλλες κλαδικές οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Ο.Α., κ.α.).

 Το 2007 έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την ενοποίηση του κινήματος ίδρυσης της ΑΓΣΣΕ με πανηγυρικό τρόπο και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι;

Α. Από το 2010 μέχρι σήμερα υφίστανται συνεχείς περικοπές και η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί στο 50% και ίσως περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια (ειδικά Ταμεία).

Β. Καλείται η τρίτη ηλικία να συντηρήσει τους εργαζομένους με το θεσμό του ΛΑΦΚΑ παλιά, νυν ΕΑΣ (Να υπάρχει αλληλεγγύη γονέων λένε αλλά ξεχνάνε ότι τα Ταμεία βουλιάζουν από το «κούρεμα», την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία).

Γ. Η σύνταξη οδηγείται σε χαμηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια θα οδηγηθεί ακόμη χαμηλότερα αφού ο βασικός μισθός με νόμο ορίζεται στα 586 ευρώ. Δηλαδή στο όριο της φτώχειας (Eurostat για την Ελλάδα το όριο της φτώχειας είναι τα 580 ευρώ).

Δ. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποβαθμίζεται (ΕΟΠΠΥ) και ο κλάδος Υγείας έχει τα «μαύρα χάλια».

Ε. Η επικούρηση με το νέο Ταμείο ΕΤΕΑ θα αποτελεί προνοιακή παροχή. Το εφάπαξ θα οδηγηθεί σε κατάργηση.

Στ. Κοινωνικός τουρισμός (κατάργηση Εργατικής Εστίας) και ΚΑΠΗ, σβήνουν από το χάρτη για την τρίτη ηλικία.

Συμπέρασμα

Το «δίκαιο των δανειστών» και η πολεμική ιδεολογική μηχανή της τρόικας, αλλάζουν τα πάντα στη χώρα μας και θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα «βαλκανικό κοινωνικό μοντέλο» το νότο της Ευρώπης.

Τα κοινωνικά κινήματα φαντάζουν ως ασθενείς παίκτες. Αλλά πρώτοι οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν τους δικαστικούς αγώνες για να ξηλώσουν το «δίκαιο των δανειστών» και τις μνημονιακές ρυθμίσεις.

Πρωτοστάτησαν οι συνταξιούχοι με προσφυγές στο ΣτΕ και στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Επτά (7) ομόφωνες αποφάσεις καταδικάζουν τα μνημονιακά μέτρα. Στις 7/6 δικάζουμε το 2ο Μνημόνιο. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα φέρει καρπούς.

Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε το πλαίσιο των κυρίαρχων αντιθέσεων που ορίζουν τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον. Η ιδεολογική πολεμική μηχανή της τρόικας έχει τρεις βασικούς στρατηγικούς στόχους για την εξυπηρέτηση της λογικής της οικονομίας:

Α) να βαλκανοποιήσει το κοινωνικό μοντέλο της νότιας Ευρώπης και στη συνέχεια να γκρεμίσει το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»,

Β) να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια αγαθά (εργασία, υγεία, σύνταξη, κατοικία, εκπαίδευση κ.α.)

Γ) να αποδυναμώσει και να καταργήσει τους συλλογικούς θεσμούς της βιομηχανικής κοινωνίας (κοινωνικός διάλογος, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συλλογικό εργατικό δίκαιο κ.α.).

 

Οι δυνάμεις της εργασίας και τη σύνταξης βρίσκονται σε άμυνα και πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη λογική της οικονομίας. Όπλα τους:

 

Α. Η οργάνωση της συλλογικής δράσης και οι κοινωνικοί αγώνες (ΑΓΣΣΕ, μεγάλες ομοσπονδίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα)

Β. Δικαστικοί αγώνες  νομική προστασία στη ΣΤΕΓΗ της ελληνικής συνταγματικής τάξης και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών (Χάρτης, ΕΔΔΑ).

Γ. Μεταφορά της αγωνιστικής δράσης στον ευρωπαϊκό χώρο (FERPA)



Προοπτικές

Να αποκτήσει το συνταξιουχικό κίνημα ενότητα. Για αν πετύχει αναγνώριση και να επιβάλλει με τη δράση του το σεβασμό από το κράτος, τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς παράγοντες.

Τίποτα δεν χαρίζεται. Τα «μεγάλα παιδιά» οφείλουν να σταματήσουν τις αψιμαχίες μεταξύ τους.



Προτάσεις

Α. Ενοποίηση Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αντιστοίχηση των οργανώσεων με τα Ταμεία. Να δημιουργηθούν νέα κοινωνικά υποκείμενα, οργανώσεις μεγέθους για να επιβάλλουν την αναγνώριση.

Β. Να διεκδικήσουν θεσμικά – και πρακτικά την Αναγνώριση ως πολίτες με δικαιώματα που μετέχουν στις κοινωνικές εξελίξεις και ιδιαίτερα αυτές που τους αφορούν.

Γ. Να συγκαλέσουν Διεθνή Διάσκεψη των αντίστοιχων οργανώσεων κύρια της νότιας Ευρώπης και να δημιουργηθεί μέτωπο ισχυρό για να αλλάξουν οι πολιτικές στο πεδίο της Ε.Ε.

Δ. Να διαμορφώσουν κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.

Ε. Να δημιουργηθεί Εθνικό Συμβόλαιο τρίτης ηλικίας.

Είμαι σίγουρος ότι η γενιά σας, που γεύτηκε τα καλά και τα κακά, θα μας διδάξει για το πώς θα απαλλαγούμε σύντομα από τη «σεισάχθεια» των Μνημονίων και θα ξαναποκτήσουμε την Αξιοπρέπεια και τον Σεβασμό ως χώρα και ως πολίτες. 

Λοιποί Σύνδεσμοι