• Bginternal

    Δημοσιεύσεις

Οι Συντάξεις ως πολιτικό διακύβευμα

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και η χιονοστιβάδα των περικοπών στα εισοδήματα αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά πολιτικά διακυβεύματα για τις ερχόμενες εκλογές.

 Τις ρυθμίσεις του 1ου, 2ου και 3ου Μνημονίου αμφισβήτησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι προσφεύγοντας στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το 1ο Μνημόνιο με περικοπές της τάξης του 15% στις συντάξιμες αποδοχές, πέρασε από την κρίση της δικαιοσύνης, χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις.

Το 2ο Μνημόνιο, (οι νόμοι 4051/2012 και 4093/2012), κρίθηκε από τα ανώτατα δικαστήρια και την Επιτροπή του Ε.Κ.Χ. αντισυνταγματικό σε ρυθμίσεις που επέβαλαν νέες περικοπές στη σύνταξη, επικούρηση και τα δώρα. Ειδικότερα, για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (δικαστές, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί, ΕΣΥ) το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Μισθοδικείο και το ΣτΕ έκριναν ότι οι νέες περικοπές της τάξης του 15% ήταν αντισυνταγματικές.

Για τον χώρο των ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις αποφάσεις (2287 και 2288/15) έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2ου Μνημονίου με τους ν. (4051/2012 και 4093/2012).

Για το 3ο Μνημόνιο (νόμος Κατρούγκαλου) επίσης οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση, τόσο  για τις περικοπές, όσο και για τις δυσβάσταχτες εισφορές.

Να σημειώσουμε ότι οι νέοι συνταξιούχοι μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35%. Είναι μία πρωτοφανής πράξη άδικης νομοθετικής ρύθμισης χωρίς την ελάχιστη μεταβατική περίοδο.

Δηλαδή, αυτός που έγινε συνταξιούχος πριν τον Ιούνιο του 2016, διατήρησε την προσωπική διαφορά και αυτός που συνταξιοδοτήθηκε μια μέρα μετά έχει υποστεί μειώσεις της τάξης του 35%.

Αλλά και αυτοί που διατήρησαν την προσωπική διαφορά 1,3 εκ.  και πλέον  συνταξιούχοι κινδυνεύουν να την απωλέσουν από 1/1/2019.

Η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των αποφάσεων και το πολιτικό διακύβευμα να τη «μαυρίσουν» ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων, κάνει αγώνα δρόμου να μην γίνουν οι περικοπές.

Για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου από 1/1/2019, θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και θα επιστραφούν οι περικοπές 1.8 δισ. ευρώ.

Για όμως συνταξιούχους όμως των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα οι αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα δεν εφαρμόζονται.

Από τα πράγματα με την άδικη και παράνομη  συμπεριφορά της Πολιτείας, που δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις (Ολ. ΣτΕ 2287- 2288/15), είναι πλέον μονόδρομος ο δικαστικός αγώνας για τους συνταξιούχους. Οι πρώτες αποφάσεις που άρχισαν να εκδίδονται από τα δικαστήρια, δικαιώνουν πλήρως όσους προσέφυγαν. Επιδικάζονται ποσά από 5.000 με 6.000 ευρώ έως και 15.000 ευρώ για την επικούρηση και τη σύνταξη. Επίσης και για τα δώρα εκδίδονται θετικές αποφάσεις και οι συνταξιούχοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Η Υπουργός Εργασίας για να αναχαιτήσει το κύμα των συνταξιούχων προς τα δικαστήρια σχολίασε ότι:

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετικό πρόκριμα μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, όταν δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012».

Να σημειώσουμε ότι και πριν το 2015 έχουν ασκηθεί πολλές αγωγές. Σύμφωνα όμως με την πάγια νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων, όλοι οι συνταξιούχοι και μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ το 2015 έχουν δικαίωμα δικαστικά να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους, αρκεί να μην υπάρχει ζήτημα παραγραφής της αξίωσης.

Κλασικό Παράδειγμα η καταβολή του εφάπαξ, ως αμιγώς ανταποδοτική παροχή που χορηγήθηκε μετά από τις αποφάσεις του ΑΕΔ (2007) και της Ολ. του ΣτΕ (2018) κ. Χορηγήθηκε τόσο σε όσους είχαν κάνει αγωγή πριν την έκδοση της απόφασης του ΑΕΔ (2007) όσο και σε όσους προσέφυγαν μετά την έκδοση των αποφάσεων στα δικαστήρια.

Για όσους μάλιστα είχαν ασκήσει αγωγές πριν την έκδοση των αποφάσεων του ΑΕΔ, η κα. Πετραλιά, Υπουργός Εργασίας, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. παραιτήθηκε από τους δικαστικούς αγώνες σε δεύτερο και τρίτο βαθμό.

Η Κυβέρνηση, όπως σέβεται και υλοποιεί τις αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικούς του νόμους 4051/2012 και 4093/12, για συντάξεις, επικούρηση και δώρα στον χώρο του ΔΕΚΟ και όλον τον ιδιωτικό τομέα.

Συμπερασματικά να επισημάνουμε ότι οι περικοπές σε συντάξεις, επικούρηση και εφάπαξ στους νέους συνταξιούχους μετά την ισχύ του «νόμου Κατρούγκαλου» έχουν συντελεστεί και φθάνουν το 35%. Είναι πραγματικά άδικο χωρίς μεταβατική χρονική περίοδο να γίνεται τόσο μεγάλες περικοπές.

Οι προσωπικές διαφορές των παλαιών συνταξιούχων αγγίζουν τα 2 δισ. περίπου. Παρόλο ότι οι περικοπές έχουν ψηφισθεί, φαίνεται ότι ένεκα  του προεκλογικού κλίματος και του εκλογικού βάρους, δεν θα γίνουν. Το πολιτικό διακύβευμα είναι πολύ ισχυρό και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι συνταξιούχοι των ειδικών Ταμείων του Δημοσίου θα λάβουν περίπου το 1.2 δισ. Και οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και του ευρύτερα του ιδιωτικού τομέα μαζικά με αγωγές θα προστρέξουν στα δικαστήρια για να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ. Το ίδιο θα κάνουν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούντος το ήμισυ του 13ου και 14ου μισθού (δώρα και άδεια).

Τίθεται εκ των πραγμάτων ένα γενικότερο ζήτημα συμπεριφοράς της Πολιτείας, που πρέπει να απασχολήσει όλο τον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι δίκαιο, πολιτικά και νομικά οι διάφορες κατηγορίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων να κρίνονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Δεν είναι ευνομούμενη η Πολιτεία όταν τα προβλήματα των συντάξεων, των μισθών και της απασχόλησης (συμβασιούχοι) λύνονται στα Δικαστήρια και όχι στο Νομοθετικό Σώμα.

Όσο η Πολιτεία θα συμπεριφέρεται με επιλεκτικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα έχουν μονόδρομο την προσφυγή στη δικαιοσύνη, ως το τελευταίο καταφύγιο για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Λοιποί Σύνδεσμοι