• Bginternal

    Δημοσιεύσεις

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ

Σημαντικότατη εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ειδικότερα με την εν λόγω απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση ανδρών και γυναικών που τελούν υπό ειδικές συνθήκες (μητέρες/πατέρες με ανήλικα τέκνα). Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμμορφώθηκε επί της ουσίας με την απόφαση ΔΕΚ C-559/07. Συγκεκριμένα με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (C-559/07) κρίθηκε ότι οι διατάξεις που ορίζουν διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος αντιβαίνουν τόσο στο άρθρο 152 παρ.2 ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 141 παρ.2 της Συνθήκης του Άμστερνταμ), παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας ως προς την καταβολή αμοιβής τους, στην έννοια της οποίας εμπίπτει και η καταβαλλόμενη στους υπαλλήλους του δημοσίου σύνταξη, όσο και στην εθνική μας νομοθεσία και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 του Συντάγματος που αφορά την αρχή ισότητας, ιδιαίτερη εκδήλωση της οποίας συνιστά κατά την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου η αρχή της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων.

«Η διαφορετική αυτή συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα τόσο αυτών που τελούν υπό ειδικές συνθήκες (μητέρες με ανήλικα τέκνα) όσο και των λοιπών που δεν τελούν υπό τέτοιες συνθήκες συνιστά επομένως δυσμενής διάκριση των πρώτων έναντι των δεύτερων με μόνο κριτήριο το φύλο τους που δεν δικαιολογείται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους που ανάγονται στην ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των γυναικών σε θέματα μητρότητας, γάμου και οικογένειας ή σε καθαρά βιολογικές διαφορές που επιβάλλουν την λήψη ιδιαίτερων μέτρων υπέρ αυτών, δοθέντος ότι και οι δύο γονείς στη σύγχρονη πραγματικότητα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια βάρη στο πλαίσιο της προστασίας και της ενότητας της οικογένειας και της ανατροφή των τέκνων τους».

Σημειωτέον ότι, έχοντας υπόψιν του ο νομοθέτης την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το νόμο 3865/2010 είχε προχωρήσει στη εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών ως προς τη λήψη σύνταξης με ανήλικο τέκνο για το έτος 2011 και το έτος 2012.

Με την εκδοθείσα απόφαση αποκαθίσταται μια αδικία που ταλάνιζε χρόνια τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων στο χώρο του Δημοσίου, ήτοι τους πατέρες με ανήλικο τέκνο, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 25 έτη συντάξιμη υπηρεσία και θα ανέμεναν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους (βλ. ν. 4093/2012) για τη λήψη σύνταξης. Τούτη ακριβώς την εξέλιξη ήρθε και ανέτρεψε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων του Δημοσίου να λάβουν σύνταξη στο 50ο έτος της ηλικίας τους, με 25 έτη ασφάλισης όπως αντίστοιχα ισχύει και για τις ασφαλισμένες μητέρες.

 

Οι Δικηγόροι,

Βασιλόπουλος Τρ. Βασίλειος & Σταμούλη Αθ. Ελένη

Λοιποί Σύνδεσμοι