Εκπλήξεις και κοινωνικά μηνύματα

Σχολιασμός και παρατηρήσεις στην έρευνα - δημοσκόπηση της OPINION POLL για το ασφαλιστικό (9-10 Μαρτίου 2020)

Εκπλήξεις και κοινωνικά μηνύματα

1. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου μου: «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και δίκαιο Δίκαιο της ανάγκης» στις 11/3/2020 επιδιώξαμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα με έρευνα -δημοσκόπηση για το πως οι ασφαλισμένοι υποδέχθηκαν τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την παρουσίαση του βιβλίου την αναβάλαμε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊου.

2. Τα αποτελέσματα όμως της δημοσκοπικής έρευνας επιβεβαιώνουν βασικές σκέψεις και προβληματισμούς μου που έχω αναπτύξει στη μελέτη μου για το ασφαλιστικό. Επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις μας για τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που συνεχίζουν να ενσωματώνουν αδικίες και ανισότητες του χθες χωρίς να διασφαλίζουν ασφάλεια, βεβαιότητα και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.


3. Αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της ερευνάς, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους, αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική μας ηγεσία (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) και η Πολιτεία μας που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών.

4. Γενικές παρατηρήσεις.
α. Αντί το νέο ασφαλιστικό να διασφαλίζει σιγουριά και ασφάλεια για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τις εισφορές και παροχές, στους ασφαλισμένους δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Με ποσοστά πολύ αρνητικά από 62,9% έως 82,8., υποδέχονται οι ασφαλισμένοι το νέο ασφαλιστικό.
β. Στο ερώτημα αν το νέο ασφαλιστικό διορθώνει ανισότητες και αδικίες του παρελθόντος οι απαντήσεις είναι αρνητικές από τους ερωτηθέντες.
γ. Αν το νέο ασφαλιστικό είναι χειρότερο ή το ίδιο με τον προηγούμενο, το 29,5 ψήφισε ότι είναι χειρότερο και το 23,3 ότι είναι καλύτερο και το μεγάλο ποσοστό 54,1 ότι είναι το ίδιο με το προηγούμενο.
δ. Για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών. Τα ποσοστά είναι αρνητικά σε μεγάλο ποσοστό 61% και αυτό το ερώτημα αφορά τον πυρήνα του ασφαλιστικού δικαιώματος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αφορά το κοινωνικό μοντέλο που διασφαλίζει το Κράτος για τους πολίτες.

ε. Οι δημοσιογραφικές εξελίξεις, οι αυξήσεις εισφορών και του χρόνου συνταξιοδότησης στο άμεσο μέλλον σε μεγάλα ποσοστά, ( από τα 67 -82) δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φόβο στους ασφαλισμένους.


Σχολιασμός ανά ερώτηση της έρευνας

α. Εντυπωσιακό από την πρώτη ερώτηση, για το αν θα αλλάξει κάτι στη ζωή των ασφαλισμένων σε αριθμούς, είναι ότι 30,2% των ερωτηθέντων απαντά προς το χειρότερο και 18,4% προς το καλύτερο. Δεν υπάρχει ελπίδα και ασφάλεια, αντίθετα καταγράφεται φόβος για το χειρότερο ή δεν θα αλλάξει τίποτα (33,8%) των ερωτηθέντων.

Β. Καλύτερος ή χειρότερος (2η ερώτηση)
Χειρότερος 29,5% των ερωτηθέντων , ποσοστό που υπερτερεί έναντι του 23,3% των ερωτηθέντων για τους οποίους κρίθηκε ως καλύτερος. Φαίνεται ότι οι ελπίδες που καλλιεργηθήκαν για αλλαγή του νόμου «κατρούγκαλου» διαψεύθηκαν και οι ερωτηθέντες έκριναν ότι είναι χειρότερος και ίδιος περίπου σε ποσοστό 54,1% (24,6 +29.5).
Οι γυναίκες σε ποσοστά 33,7% έκριναν ότι είναι χειρότερος. Εντυπωσιακό, ότι το 41,7% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ έκριναν ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, ενώ όσοι ψήφισαν ΝΔ το 40,7% , έκρινε ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Γ. Σιγουριά και Ασφάλεια (3η ερώτηση)
Εντυπωσιακό το ποσοστό του όχι 35,3% και του μάλλον όχι 17,6%, δηλαδή 52,9% των ερωτηθέντων δεν νιώθουν ασφαλείς με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού. Εντυπωσιακό ότι στο ναι, όσοι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, στο 36% όταν όσοι ψήφισαν ΝΔ, ναι ψήφισαν μόλις 29,3% των ερωτηθέντων.

Δ. Αδικίες και ανισότητες του παρελθόντος (4η ερώτηση)
Συντριπτικό το όχι και μάλλον όχι σε ποσοστά 16,9% + 33,5% = 50,6% έναντι του ναι και μάλλον ναι 7,2% και 18,7 % = 25,9%.




Ε. Αξιοπρεπές επίπεδο ζωής (5η ερώτηση)
Τα ποσοστά είναι απελπιστικά αρνητικά. Συγκεκριμένα το όχι δεν διασφαλίζεται με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αξιοπρεπές επίπεδο ζωής απαντά το 44,6% των ερωτηθέντων , μάλλον όχι το 16,7% των ερωτηθέντων. Συνεπώς το 61% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικές τις διατάξεις του νόμου Βρούτση.

ΣΤ. Παροχές υγείας (6η ερώτηση)
Επίσης ως προς το αν με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση βελτιώνονται οι παροχές στη υγεία το 57,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά και θετικά μόλις 20,9%.

Η. Οι προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού από 10,5 εκ στα 8,5 εκ (7η ερώτηση) .
Συντριπτικά τα αποτελέσματα αφού το 77,5% των ερωτηθέντων εκφράζουν φόβο για τη βιωσιμότητα του συστήματος στο μέλλον (63,8% + 13,7%).

Ζ. Αυξήσεις στα όρια ηλικίας (8η ερώτηση)
Φόβος και πουθενά ελπίδα για το μέλλον 60.2 + 22,6 = 82,8

Ι. Αυξήσεις στις εισφορές (9η ερώτηση)
Φόβος και ανασφάλεια για το μέλλον 52.5 + 25,3 = 77,8

Ια. Κατάργηση 13ης σύνταξης και δώρων.
Αρνητικά 67% και δικαιολογημένη στο 26,1%

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ