Και πάλι για τα αναδρομικά


Όσο οι μέρες περνάνε, οι δικαιούχοι μαδάνε τη μαργαρίτα.

Πυκνώνουν τα ερωτήματα στη δικηγορική μας εταιρία. Θα βγει η απόφαση του ΣτΕ (πιλοτική δίκη 10/1/2020) τέλη Ιουνίου που αλλάζει και ο νυν Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ράντος;

Θα δημοσιευθεί από τη νέα ή τον νέο Πρόεδρο τον Ιούλιο ή μήπως εκδοθεί η απόφαση το Σεπτέμβριο; Όλα είναι πιθανά και ακολουθούν νέα ερωτήματα. Μπορούμε να κάνουμε και τώρα αγωγή; Ναι μπορείτε, μέχρι την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ.

Και βέβαια ο τελευταίος λόγος για την «ταμπακιέρα»: Τι θα πάρουμε; Θεωρούμε βάσιμα ότι θα είναι θετική η νομική έκβαση της υπόθεσης για το 11μηνο 2015-2016. Και μετά για το υπόλοιπο διάστημα 2015-2018 τι κάνουμε; Η δικηγορική μας εταιρία που χειρίσθηκε με αγωγή της την πιλοτική δίκη έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Και θα προσφύγουμε τόσο για λόγους νομικούς προάσπισης του Κράτους Δικαίου, όσο και ουσιαστικούς για να υπερβούμε τις αγκυλώσεις του «δικαίου της ανάγκης». Διότι, όπως τονίζω στο βιβλίο μου: «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το «Δίκαιο της Ανάγκης»», εκδόσεις Ιωλκός:

«Η υπέρβαση της έννομης τάξης των μνημονίων είναι πρωταρχικό χρέος για την Πολιτεία. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους δεν πρέπει να είναι υποταγμένα στις ελευθερίες της αγοράς και το δίκαιο του ανταγωνισμού, πολύ περισσότερο στις πολικές λιτότητας, οι οποίες βασίζονται στις δημοσιονομικές πολιτικές και σε κάποια οικονομική βοήθεια. Αντίθετα, τα κοινωνικά δικαιώματα να είναι πλήρως αναγνωρισμένα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο».