• Bginternal

    Δημοσιεύσεις

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ 74,2%

Τα διαζύγια όλο και περισσότερο αποτελούν στη χώρα μας ένα συχνό κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες συνέπειες στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης των παιδιών, ιδιαίτερα σε νηπιακές και εφηβικές ηλικίες. Οι διαμάχες και οι συγκρούσεις του ζευγαριού αφήνουν ανοιχτές πληγές και πάντα την πληρώνουν τα τέκνα.

  • Πρωτιά στη λύση του γάμου ηλικίες μεταξύ 35 – 44 χρόνων.
  • Αιτίες διαζυγίου: Ασυμφωνία χαρακτήρων. Οικονομικά προβλήματα. Συμπεριφορές παραβατικές του άνδρα ή της γυναίκας. Ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια, τη φροντίδα των παιδιών. Από τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί μέχρι τη μόρφωσή του και γενικά την εκπαίδευσή του. Σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες διαμορφώνουν πολλάκις ένα ηλεκτρισμένο οικογενειακό περιβάλλον. Αν η διαχείριση δεν είναι σωστή, με την παραμικρή αφορμή αρχίζουν τα προβλήματα.

Ζευγάρι για εμβόλια που έπρεπε να κάνουν τα παιδιά λόγω διαφωνιών έφθασαν στα δικαστήρια για διαζύγιο. Οι δικαστές έδωσαν την επιμέλεια στη μητέρα άλλα έκριναν ότι για ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης του τέκνου (όπως και για τον εμβολιασμό) απαιτείται συναπόφαση των διαδίκων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα σημειώνονται 5 περίπου γάμοι προς 2 διαζύγια. Ενδεικτικά :

Αύξηση διαζυγίων κατά 74,2%, καθώς το 2017 εκδόθηκαν 19.120 διαζύγια και το 2016 εκδόθηκαν 11.013.

Συνήθως οι γάμοι λήγουν στη δεκαετία σε ζευγάρια με ένα ή δύο παιδιά.

Ο δρόμος των διαζυγίων μπορεί να είναι πλέον σύντομος, αλλά οι συνέπειες από τις διαμάχες των γονέων για την επιμέλεια των παιδιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επιβαρυντικές για τα παιδιά. Ο «πόλεμος» στους υπό διάσταση συζύγους για την επιμέλεια του παιδιού είναι ιδιαίτερα οξύς.

 Ο πατέρας ή η μάνα μηχανεύονται διάφορες αφορμές, καταστάσεις για να αλληλοκατηγορούνται και επιλέγουν κάθε μέσο (γνωμοδοτήσεις και εξετάσεις ειδικών, ψυχολόγων, ψυχιάτρων κ.α. για την ψυχική κατάσταση των παιδιών) για να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Το νέο οικογενειακό δίκαιο με τις θεσμικές αλλαγές επιδιώκει να διαμορφώσει ένα νέο νομικό – συμβιβαστικό πεδίο επίλυσης των διαφορών.  Ο ΣΕΨ στα πλαίσια του Κώδικα Δεοντολογίας άσκησης του επαγγέλματος έχει συστήσει την προσοχή στα μέλη του να έχουν τη φροντίδα του παιδιού, στην εξέταση και διάγνωση της ψυχικής του υγείας και να μην εμπλέκονται στις διαφορές του ζευγαριού.

Το διαζύγιο, συναινετικό ή με αντιδικία είναι μια διαδικασία νομικής υφής, που επικυρώνει τη λύση του γάμου με σημαντικές συνέπειες, όταν το ζευγάρι έχει παιδιά ή κληρονομικά στοιχεία που πρέπει να λυθούν.

Ένα δικηγορικό γραφείο με γνώση και εμπειρία επί των οικογενειακών θεμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονέων μπορεί να συμβουλεύσει τους αντιδίκους γονείς να λύσουν συναινετικά τα του γάμου, αλλά και τα της επιμέλειας των τέκνων.

Η δικαστική οδός με αντιδικία πολλάκις καθίσταται επώδυνη.

Στο συναινετικό διαζύγιο με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μπορούν να λυθούν όλες οι διαφορές και τα προβλήματα επιμέλειας, επικοινωνίας και γονικής φροντίδας των τέκνων, αλλά και οικονομικά θέματα διανομής περιουσιακών στοιχείων.

Το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό παίρνει τη μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου που επικυρώνεται από το δικαστήριο.

Τα διαζύγια με αντιδικία, έχοντας άμεση γνώση ως δικηγορικό γραφείο των προβλημάτων που δημιουργούνται στους συνεχείς δικαστικούς αγώνες είναι επώδυνα και αφήνουν μεγάλες πληγές στο μεγάλωμα των παιδιών. Το γραφείο μας προσφέροντας τις νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων έχει αντιμετωπίσει πολλά θέματα με οδυνηρές συνέπειες στα παιδιά, από τις αντιδικίες του ζευγαριού. Πολλάκις ο γονιός που επιδιώκει την επιμέλεια του παιδιού προσφεύγει σε ψυχολόγους για την εξέταση και αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης του παιδιού και οι τριβές και οι διαμάχες ανάμεσα στους γονείς είναι πολύ σκληρές.

Η δικηγορική μας εταιρία έχοντας πολύχρονη εμπειρία και γνώση για τα παραπάνω θέματα, οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, καθώς και για τα δικαιώματα των παιδιών, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συμβουλευτικές, νομικές και δικαστικές.

Λοιποί Σύνδεσμοι